Hur smslån fungerar

Smslån är ett litet lån som riktar sig till privatpersoner. Det kännetecknas av mycket snabb utbetalning. Namnet kommer från hur ett sms kunde skickas till långivaren som ansökan, men idag sker de flesta ansökningarna på nätet.

Den enkla ansökningsprocessen och de låga kraven på låntagaren gjorde att smslån blev populära, inte minst hos yngre personer med låg inkomst. Privatlån ställer betydligt högre krav och det tar också längre tid innan pengarna sitter på kontot. Rent historiskt har smslån varit kontroversiella, särskilt när marknaden var mindre reglerad. Sedan dess har Finansinspektionen försökt styra upp och se till att alla aktörer måste vara tydliga med sina låneerbjudanden. Det ska alltid gå att se vad den effektiva räntan blir för smslånet.

När är smslån lämpliga?
Smslån är tänkta som en tillfällig lösning för att snabbt kunna hantera en mindre utgift. De är inte tänkta som en permanent lösning som behövs månad efter månad. Jämfört med andra lånetyper är det en dyr kredit och framför allt blir smslån dyra om de inte betalas tillbaka i tid. Då tillkommer förseningsavgifter och kostnaden för lånet skenar iväg. En eller några enstaka smslån som betalas tillbaka i tid innebär dock inga större kostnader och många uppskattar att möjligheten finns. Med andra ord fyller smslån.io en funktion, men de måste användas på rätt sätt av låntagaren och bara användas när de kan betalas tillbaka som planerat. Kontakta dem här

Skydd för låntagare
Det är klokt att vara medveten om att du har ett visst skydd som låntagare. Lagar och regler har skärpts ordentligt för långivarna. Däremot är alla inte medvetna om vilka rättigheter som finns.

• 14 dagars ångerrätt.
• Kunden ska informeras om samtliga kostnader för lånet.
• Marknadsföringen ska vara ansvarsfull. Långivarna får inte vilseleda och använda slogans som skapar missförstånd.
I övrigt omfattas de av konsumentkreditlagen som i Sverige har blivit ganska omfattande. Till exempel måste långivare av smslån numera göra en ordentlig kreditupplysning av alla sina kunder, så att de inte fortsätter bevilja ytterligare lån till någon som redan är skuldsatt. Det har blivit mycket svårare att bli godkänd som smslåneföretag och Finansinspektionen har blivit bättre på att granska och bötfälla aktörer. Skulle en långivare fortsätta att missköta sig har de möjlighet att dra in tillståndet och förbjuda verksamheten. Arbetet med att rensa bort oseriösa aktörer har bidragit till att göra branschen tryggare för alla låntagare.

Saker att tänka på
Absolut viktigast för privatpersoner är att bara ansöka om smslån om de är säkra på att kunna betala tillbaka som planerat. Löptiden är ofta kort, inte sällan bara en månad. Låntagaren måste veta att de klarar av återbetalningen. En annan viktig punkt är att ha koll på lånevillkoren. Du måste på förhand veta totalkostnaden och hur det återbetalas, till exempel om det sker vid ett tillfälle eller vid flera tillfällen. Eftersom smslån är en dyr kredit bör man också undvika att låna mer än nödvändigt.